Monday, January 08, 2007

het kristalpaleis van peter sloterdijk

Het kristalpaleis is een boek die gaat over de filosofie van globalisering. Sloterdijk heeft een interessante kijk op de westerse wereld, een paar voorbeelden:

- de liefde voor ellende is enorm

- rijke wereldburgers leven in een kunstmatig geklimatiseerde binnenruimte,
stelt hij, beschermd tegen werkelijk gevaar en al te grote schokken. Een 'gigantische ontspanningsbroeikas', waar burgers worden verwend en zich over mogen geven aan een vrolijk consumentisme. Verspilling is er zelfs burgerplicht.

- Alleen door steeds opnieuw nutteloze spullen te kopen, houden de burgers hun economieƫn aan de praat.

- Nog nooit wisten mensen zo'n vrije, welvarende en veilige zone te creƫren.

- Juist omdat veiligheid en comfort tot norm verheven zijn, wordt het geringste ongemak
niet meer verdragen.

- Kenmerkend voor de hedendaagse wereld is niet de vervreemding, zoals vaak wordt
gedacht, maar de verdichting. Door telecommunicatie en goedkoop transport zitten mensen elkaar steeds dichter op dehuid. Dat leidt tot conflicten, maar vooral ook tot wederzijds afremmen.

- We zijn allemaal ten diepste pacifistisch gestemd. Onze zenuwsystemen worden totaal niet op de proef gesteld in een confrontatie met werkelijk gevaar. Het leven is voor het grootste deel in routines geordend. Onze niet of nauwelijks belaste zenuwsystemen hebben een enorme honger naar de catastrofe, die gevoed wordt door de infotainment-beschaving.

- Hij ziet de politici, die zich bedienen van een activistisch jargon, maar die er in werkelijkheid voor moeten zorgen dat er niets gebeurt in deze zone van comfort. Hij ziet de therapeuten en de andere helpers, die de bewoners moeten verwennen en ontlasten. Paradoxaal genoeg leidt juist dat streven naar zorgeloosheid tot stress. Klein ongemak wordt opgeblazen tot diepe ellende.

- Men geloofde dat de mens voor de vrijheid geschapen was. Nu stellen we vast dat dat niet zo is, en dat hij meer bindingen nodig heeft.

- Vrijheid veroorzaakt ook veel meer onzekerheid dan men destijds vermoedde.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home