Tuesday, October 24, 2006

Onze westerse kleding, waar wordt het allemaal gemaakt?

Ik heb even een kort lijstje gemaakt van mijn klerenkast; 9 kledingstukken uit Turkije, 7 uit China, 4 uit India, 3 uit Spanje en Bangladesh en zo kunnen we nog wel even door gaan tot de Filippijnen en Myanmar. Oh ja, er is ook nog een kledingstuk in Nederland gemaakt!
Het is raar eigenlijk, dat de kleding, die wij hier dragen in landen wordt gemaakt waar het helemaal niet ontworpen is of in de mode is. Als je een T-shirt bij de H&M koopt dan kan die op elke plek in de wereld gemaakt zijn. Nouja, op elke plek waar de lonen en de servicekosten laag zijn.
Als we ergens op vakantie zijn dan willen we graag souvenirs meenemen uit dat land. Producten die daar gemaakt zijn, die uit de plaatselijke omgeving komen. Producten waar een verhaal aan zit en waarvan we kunnen zien dat we in een andere cultuur zijn geweest. Een groot deel van je klerenkast (en misschien wel je hele huis) komt uit dezelfde landen, alleen zien we dat niet. De kleding en producten hebben een universele uitstraling, kunnen overal vandaan komen.
Het zou mooi zijn als je kan zien waar je kast (de billy) of T-shirt (je witte t-shirt) vandaan komt. En niet door het label, ‘made in China’, maar door het ontwerp. Door de techniek die gebruikt is, of door een patroon dat herkenbaar is voor het land.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

Hi Janneke, heb je de driedelige documentaire reeks De Slag om de Klerewereld gezien? Sluit hier goed bij aan:
http://www.artyfartyfarm.com/?page=arty-farty-fashion

4:01 AM  

Post a Comment

<< Home